De schedelacupunctuur volgens Yamamoto is goed te gebruiken bij pijnsyndromen. Bij deze Japanse vorm van acupunctuur, ook wel neuroacupunctuur genoemd, zijn organen en ledematen geprojecteerd op de hoofdhuid.

Door die specifieke punten te prikken kunnen klachten direct positief reageren. Zowel de voor-, zij- als achterkant van het hoofd worden gebruikt. Bestaat de klacht nog maar kort dan volstaat meestal de voorkant van het hoofd. Is de klacht chronisch dan is het ook noodzakelijk om de zij- en achterkant te gebruiken.

 

De behandeling met het systeem volgens Yamamoto kan indrukwekkend zijn. Na enkele minuten kan er al verlichting optreden. Voor blijvend resultaat heb je meestal een aantal behandelingen nodig. De naalden hebben invloed op het centrale zenuwstelsel, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.

Recent onderzoek met moderne technieken zoals PET-scanning, toont aan dat het prikken van acupunctuurpunten specifieke delen van de hersenen tot een versterkt metabolisme kunnen aanzetten.


ooracupunctuur
klassieke chinese acupunctuur volgens Tan
pols- en enkelacupunctuur
dryneedling