arthritis

Reumatoïde artritis (RA) betekent reumatoïde gewrichtsontsteking. Het is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Hoe het ontstaat is niet helemaal duidelijk. Het kan sluipend beginnen maar er ook ineens zijn. Het is een chronische klacht waarbij gewrichten pijnlijk, warm en gezwollen zijn.


‘s Ochtends is het moeilijk op gang komen met stijve en pijnlijke gewrichten. Veel mensen met RA slapen ook slecht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel patiënten moe zijn en gebrek aan energie hebben.


Die vermoeidheid komt ook door bloedarmoede, die het gevolg is van de chronische ontstekingen. Bij sommigen patiënten lijkt het net alsof ze griep hebben, met koorts, zwakte en verminderde eetlust.


Niet alleen de gewrichten maar ook spieren, pezen en slijmbeurzen kunnen meedoen in het ziekteproces. Door de verstijving wordt de patiënt minder beweeglijk en gaat de conditie achteruit. Bij artritis is het ook belangrijk om naar het voedingspatroon te kijken. Door bepaalde soorten voedsel buiten het patroon te laten verminderen de ontstekingen.