stresshormonen: cortisol en adrenaline

 


Adrenaline is het hormoon dat je klaarmaakt voor actie wanneer er acuut gevaar dreigt. Het wordt aangemaakt in het bijniermerg en zorgt voor verhoogde hartslag, toename in de spierspanning. Adrenaline is stap 1 in een stresssituatie.

Cortisol is een hormoon dat aangemaakt wordt in de bijnierschors en is fase 2 in een stresssituatie. Het zorgt ervoor dat je, ondanks verhoogde stress, overeind blijft. Het speelt een rol in het verteren van voedsel, slaap en het afweersysteem. Het ondersteunt het lichaam bij een continue vecht - of vluchtsituatie.

Cortisol wordt ook ’s nachts aangemaakt wanneer er de volgende dag een belangrijke of spannende taak staat te wachten. En langdurige aanmaak van veel cortisol put het lichaam uit en leidt tot chronische stress.

Zo zijn er tal van oorzaken te bedenken waardoor de bijnierschors, de plaats waar het cortisol wordt aangemaakt, constant in beweging is en uitgeput kan raken. Verschijnselen zijn dan dat je dan opgefokt en uitgeput tegelijkertijd bent. Je kan geen rust vinden. Vaak slaap je daardoor slecht waardoor je in de verkeerde cirkel terecht kan komen.