angst

 


Angst kan ontstaan wanneer je langere tijd in een stressvolle periode bent. Het mechanisme waardoor dat ontstaat werkt als volgt:

Door stress wordt cortisol in de bijnierschors aangemaakt. Dat heeft invloed op de zgn. prefrontale cortex. De prefrontale cortex is onderdeel van het limbisch systeem. In het limbische systeem zit een heel belangrijke ander onderdeel namelijk de amygdala.

En de amygdala is o.a. verantwoordelijk voor angst. Onder normale omstandigheden is de prefrontale cortex de baas over de de amygdala. Vergelijk het met een ruiter en een paard.

De ruiter is de baas over het paard en houdt het in toom. Langdurige stress of een trauma kan ervoor zorgen dat de prefrontale cortex de controle over de amygdala kwijt raakt. En dan kan je worden overvallen door angst op momenten dat er geen aanleiding voor is.

En dan word je bang van het bang zijn. En dat maakt weer extra cortisol aan. Je komt daardoor in een cirkel terecht die moeilijk te overzien is. En wanneer je dan ook nog een slecht gaat slapen, wordt het er niet beter op.

Wanneer je wordt overvallen door paniekaanvallen, wanneer zeg maar de ruiter er met het paard vandoor gaat, is het heel begrijpelijk om naar medicatie te grijpen. Goed om te weten is dat daar alternatieven voor zijn.

Acupunctuur kan een belangrijke stap in de richting van een ontspannen leven zijn. Het is niet verslavend en heeft geen bijwerkingen. Het zorgt ervoor dat de prefrontale cortex weer controle krijgt over de amygdala. Oftewel wordt de ruiter weer de baas over het paard en kan het paard er niet meer met de ruiter vandoor gaan.

Omdat voor mekaar te krijgen maken wij gebruik van een beproefd systeem: het nada-protocol. Dan kan aangevuld worden met de methode Tan wanneer er naast de stress en angst ook een slecht slaappatroon is ontstaan.

Daarnaast is het goed om te gaan bewegen. Endorfine, een neurotransmitter dat wordt vrijgemaakt wanneer je gaat bewegen, kan helpen voor een minder gestresst gevoel en kan de aanmaak van cortisol laten verminderen.