allergie

 


Allergieën komen steeds vaker voor. De World Health Organisation heeft het zelfs tot wereldziekte uitgeroepen en schat dat in 2050 de helft van de bevolking tenminste één allergie heeft.

 


Immuunsysteem bij allergieën
Ons immuunsysteem speelt een belangrijke rol bij allergieën en daarom is het goed om te weten hoe het werkt. Het immuunsysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde stoffen die ongewenst of mogelijk schadelijk zijn.


Dat is natuurlijk goed, maar soms raakt het immuunsysteem ontregeld en reageert het op stoffen die niet gevaarlijk zijn. In zo’n geval spreken we van een allergische reactie. Het lichaam reageert op een onschuldige stof en de reactie vindt plaats in de huid, luchtwegen of het maag-darmstelsel.


De stoffen die dat uitlokken zijn allergenen. Dat kunnen heel veel verschillende dingen zijn: huismijt, pollen, metalen, huidschilfers van katten, aardbeien, noten, etc.


Ben je eenmaal met zo’n stof in aanraking geweest, dan onthoudt het immuunsysteem dat. Automatisch worden er dan antilichamen tegen dat allergeen aangemaakt. Telkens wanneer je lichaam in aanraking komt met die stof, wordt die herkend door het immuunsysteem.


En ontstaat er in het lichaam een allergische reactie. Hierbij wordt onder andere histamine wordt uitgescheiden, wat de klachten veroorzaakt.