NADA-acupunctuur voor ontspanning

NADA ooracupunctuur leert een persoon van binnenuit te ontspannen’  

Michael Smith, psychiater

 

Toen zich op 11 september 2001 vliegtuigen in Amerikaanse wolkenkrabbers boorden, was het land in rep en roer. Onbegrip, angst en onrust waren het gevolg. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

 

In het St.Vincent’s Hospital, lower Manhattan werden veel mensen opgevangen met ernstige stressverschijnselen ten gevolge van de aanslagen. Daarbij konden de slachtoffers kiezen uit medicatie, gesprekken met hulpverleners of ooracupunctuur volgens het NADA-protocol.

 

Dat NADA-protocol bestaat uit vijf punten in het oor die beiderzijds geprikt worden. Een van de brandweerlieden die getraumatiseerd in het ziekenhuis terecht kwam, koos voor ooracupunctuur. 

 

Zijn ervaring met NADA was bijzonder positief. Hij gaf aan een stuk rustiger te zijn na het prikken, zonder dat hij zich suf voelde. En toen dat bij collega’s bekend werd waren er velen die volgden. 

 

De vraag werd zo groot dat er tal van medewerkers van het ziekenhuis werden opgeleid om de combinatie van naalden in het oor te kunnen zetten. En omdat brandweermannen in de VS en zeker in New York na de aanslagen, veel status hebben, werd het landelijk nieuws.

 

Sinds die tijd wordt het protocol op grote schaal toegepast bij natuurrampen zoals de orkaan Katrina. Maar niet alleen in de VS wordt het gebruikt, ook in landen als India, Thailand, Mexico en Peru. En heel opmerkelijk: er zijn 130 gevangenissen in Engeland waar NADA als behandeling gedaan wordt. Het onderlinge geweld is daar met 80 procent afgenomen. 

 

Wat doet het? Het zorgt, zoals Michael Smith al verwoordde, voor rust in het hoofd. En die rust kan de basis zijn voor een beter slaappatroon, makkelijker stoppen met verslavingen, vermindering van angsten, onrust en depressie.

 

Elk van de vijf punten heeft een specifieke functie. Het sympatisch autonome- punt zorgt voor een betere balans in het autonome zenuwstelsel. Stimuleert het kalmerende effect van de parasympaticus. Heeft invloed op een neurovegetatieve dysbalans. 

 

Shenmen kalmeert de geest. Zorgt voor harmonie. Maakt ‘van een woeste rivier, een kabbelende beek’. Verlicht stress, pijn, spanning, slapeloosheid en depressie. Wordt in veel behandelprotocollen gebruikt. Het versterkt de werking van andere punten. 

 

Het lever-punt reguleert woede, geïrriteerdheid, een opgejaagd gevoel en duizeligheid. Het nier-punt heeft invloed op angst. En het long-punt heeft invloed op verdriet. Samen zorgen de punten, als team, voor een nieuwe balans. De punten moeten beiderzijds geprikt worden en moeten 30-45 minuten blijven zitten.

 

 

NADA staat voor National Acupuncture Detoxification Association. De verklaringen voor de gebruikte punten komen uit de ‘Auriculotherapy Manual’ van Terry Oleson.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0