nociceptieve pijn

We maken een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische pijn. Er is ook een onderscheid te maken tussen weefselpijn en zenuwpijn.  Wanneer je een enkel verzwikt ontstaat er weefselschade, bijvoorbeeld gescheurde enkelbanden.

Vaak treedt er zwelling op en bewegen van de enkel is dan gevoelig of doet pijn.
Bij weefselschade komen er meerdere stoffen vrij die pijnsensoren ofwel nociceptoren, in de huid en rondom het enkelgewricht stimuleren.


De nociceptoren geven via het ruggenmerg signalen aan de hersenen. En daar ontstaat uiteindelijk het ‘pijn‘ gevoel. Er kan ook onderscheid gemaakt worden in weefselschade: somatische en viscerale. Somatische weefselschade kan optreden in de huid, spieren of botten. En viscerale weefselschade in de organen.


Somatische nociceptieve pijn wordt meestal op één plaats gevoeld, is constant en kan kloppen of zeuren. Bij viscerale weefselschade wisselt de plaats van pijn en kan op meer dan een plaats gevoeld worden.   


Nociceptieve pijn verdwijnt meestal weer wanneer het letsel geneest. Artritis, ook een vorm van nociceptieve pijn, vormt daarop een uitzondering. In onze aanpak speelt naast acupunctuur ook voeding een belangrijke rol in de aanpak van artritis maar daarover later meer.