arthrose

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt. Het kan in alle gewrichten optreden en is een van de meest voorkomende oorzaken voor een pijnstillende behandeling.


Vaak wordt gezegd dat artrose hetzelfde is als slijtage. Maar dat is niet het geval. Het is wel een van de drie hoofdvormen van reuma. De andere vormen zijn wekendelenreuma en ontstekingsreuma.


Ook wordt vaak gedacht dat artrose en botontkalking samengaan. Maar ook dat is niet waar. Bij artrose neemt de dichtheid van het bot vaak toe als reactie op het kraakbeenverlies. Bij botontkalking wordt het bot juist brozer.


Wat gebeurt er precies bij artrose? Kraakbeen is een soort stootkussen tussen gewrichten. Doordat het kraakbeen dunner wordt of op sommige plaatsen zelfs verdwijnt, krijg je bot op bot. En dat zorgt voor pijn.

 

Acupunctuur kan artrose niet oplossen. Maar de bijverschijnselen en restklachten kunnen prima met acupunctuur worden behandeld. Met name pijn, stijfheid en slechte doorbloeding zijn goeie indicaties. 

reviews